събота, 12 ноември 2011 г.

КЕКСА НА МЛАДАТА БУЛКА

Някога като бях млада булка майка ми изпращаше колети с един много хубав кекс.
Всички го харесваха и хапваха с удоволствие. Докато един ден свекърът каза, майка ти прави хубав кекс, ама дай да видим твоя. Ами сега...?
Досега принцеса, ама вече трябва да се доказвам. Няма как!
Обаждам се по телефона и майка ми казва продуктите и рецептата.
На другия ден почвам, обаче резултатът е далече от оригинала.
Моята амбиция е провокирана-как аз няма да мога да направя един кекс.
И като почнах кекс след кекс всеки ден.
Все нещо не се получава, тайната на рецептата се оказа не една, а много повече.
За човек без опит в сладкарството всичко е тайна.
Петнадесет дни разбулвам тайна след тайна.
Петнадесет дни разбивам, бъркам, пека.
Направих го-стана като на мама.
И така: детайлите са важни-за да направиш нещо хубаво трябва да се вгледаш в детайла. Голямото е съставено от много малки неща. Малки, малки, ама важни.

Сега мога да си напиша рецептата с малките тайни в блога и всеки, който има мерак да се опита да направи "кекса на младата булка".

ПРОДУКТИ:

  • 3 яйца;
  • 1 1/2 ч. чаша или 150гр. брашно, което пресяваме;
  • 1ч. чаша или 150 гр. захар;
  • 1/2 ч. чаша или 100мл. олио;
  • 2-3суп. лъжици кисело мляко;
  • 1 суп.лъж какао, което правим на каша с 2 лъж. студена вода;
  • 2 сладоледени лъжички с лимотозу, което разтваряме с 1 суп. лъж.вода;
  • 1 сладоледена лъжичка със сода бикарбонат, която слагаме към брашното;
  • настъргана на ситно кора от един лимон;
  • 1 ванилия.


ПРИГОТВЯНЕ:
Отделяме жълтъците от белтъците.
Слагаме 1 суп. лъжица студена вода в жълтъците и разбиваме с 1/2 от захарта, която се слага постепенно.
Жълтъците са разбити, когато като напишем 8 -ца с бъркалките и тя се задържа.
Разбиваме белтъците в голям съд с чисти сухи бъркалки.
Когато се разбият на мехурчета като лещени зърна започваме да слагаме от захарта по малко. Белтъците са разбити, когато като вдигнем бъркалката тя прави връх.
Прибавяме олиото, киселото мляко и лимонтозуто към сместта с жълтъците.
В съда с белтъците изсипваме част от сместта с жълтъците и ръсим брашно.
И леко смесваме с решетъчна лъжица.
От сместта си отделяме в съда с какаото и разбъркваме.
Кексовата форма, намазваме с олио и поръсваме с брашно.
На дъното и слагаме ядки /бадеми, орехи/ и сипваме от двете смеси редувайки ги.
Внимателно слагаме в леко загрята фурна и печем около 45-55 мин.
Моята фурна е "Раховец" и пека горе на 2, долу на 3.
Оставяме във фурната да поизстине.
Резките смени на температурата не са желателни.
Вадим кекса от формата като изстине.















Няма коментари:

Публикуване на коментар