сряда, 9 ноември 2011 г.

Хляб с хлебопекарна

Много често изхвърляхме хляб, купен от магазините.
Почваше да лепне и да мухлясва още на вторият ден.
Получихме подарък хлебопекарна и направих няколко несполучливи опити да направя хляб по рецептите на книжката.
Накрая открих рецепта с която ядем чудесен хляб.
Предлагам я на всички имащи хлебопекарна.

Продукти:
1-1 голяма /супена/ мерителна лъжичка захар;
2-0.75 от голямата супена/ мерителна лъжичка сол;
3-1 яйце. разбито на пяна с миксера;
4-130мл. кисело мляко и 130мл, вода или 260мл, прясно мляко;
5-50мл. олио или масло;
6-500гр. брашно/ пресято/;
7-2 малки /чаени/ мерителни лъжички със суха мая 5-6 гр, или жива мая 8-10 грама;

На брашното правим кладенче и поставяме там маята.
Когато правим хляб с жива мая, то тя се слага с млякото, а солта се слага накрая върху брашното.

Всички продукти се слагат в написания ред.
Продуктите да са със стайна температура.
Програмата е "I "за 3,20 ч. за средно препичане на коричката.
След като се изпече хляба и постои поне 30-40 мин в хлебопекарната се изважда.
Поставям го завит в кърпа върху дъска и отгоре найлонче.




Няма коментари:

Публикуване на коментар