събота, 19 ноември 2011 г.

СЛАГАЙТЕ ЗЕЛЕТО - ТРАДИЦИОННА РЕЦЕПТА ЗА КИСЕЛО ЗЕЛЕ

КИСЕЛО ЗЕЛЕ

ПРОДУКТИ:
  • 30кг почистено зеле;
  • 2кг. морска сол;
  • коренчета хрян;
  • шепа царевични зърна;
  • натриев бензоат-30гр.
Темата може да е много прозаична, но зелето е храна, богата на витамин С, калций, желязо, ферментни вещества и е добре да си направим кисело зеле.
Да се направи зеле не е сложно.
Трябва да се избере българско зеле "кьосе'- да е крехко.
Обикновено си купуваме около 30-35 кг зеле.
Добре е да има и големи и малки зелки, за да се наредят по-плътно в бидона.
След почистването остават около 30кг чисто зеле. Измиваме го.
Цепваме на кръст кочаните, за да проникне по лесно саламурата.
Нареждаме зелето в бидона и между зелките слагаме до дъното една PVC тръба или маркуч, за по-удобно аериране / вкарване на въздух/.
Разтопяваме в голяма тенджера 2кг морска сол с вода.
Прецеждаме през тензух разтвора, защото морската сол е доста мръсна.
Изчакваме да изстине и заливаме зелето с този разтвор и със студена вода.
Слагаме и коренчета хрян нарязани на ситно за подобряване на вкуса и като консервант.
Счукваме царевични зърна, поставяме ги в торбичка от тензух и тях слагаме в бидона.
Затискаме зелето с кръстачка, капак от кофа, камък, пълен трилитров буркан с вода или с каквото се сетим. Целта е да не се показва над водата.
И всеки ден в продължение на две седмици си го аерираме, продухваме, преточваме ежедневно. Ферментацията протича нормално само при тази процедура.
Трябва аеробните и анаеробните бактерии да бъдат в равновесие.
След завършването на ферментацията в зелето се слага натриев бензоат-по грам на килограм зеле.
Получаваме чудесен продукт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар