Някога, някога, толкова някога, преди девет лета една приятелка ми даде рецептата на тази туршия. От тогава всяка есен правейки туршията си спомням за нейната добра душа. И така туршията на Донка.
Необходими продукти:
Консерванти:
1- 5 аспирина /счукани/;
2- 4 супени лъжици морска сол-85гр;
3- 3 супени лъжици захар-45гр;
4- Оцет 150 до 200мл-аз слагам 150мл;
Тази доза е за трилитров буркан и обикновено събира до 2кг зеленчуци.
Зеленчуците са според вкуса.
Продукти: зелени домати, моркови, корнишони, карфиол, зеле на резени, камби, чушки-чорбаджийски и всякакви други видове.
Подправки: целина, копър, босилек, клонки чубрица, лук на филийки, чесън, чер пипер на зърна.
Приготвяне-слагаме си консервантите и изчистеният, нарязан зеленчук редим плътно в буркана.
Докато правим това си слагаме да заври една тенджера с вода.
Заливаме с горещата вода зеленчуците догоре и веднага затваряме с капачката.
Обръщаме буркана и след 7 дни и до края на зимата можем да консумираме.
Тя не гранясва/ няма олио/, не е солена, не е кисела и е тамън, както казват някои.
Готова е! Дайте ракийката!
Няма коментари:
Публикуване на коментар