сряда, 9 ноември 2011 г.

Боб яхния

Просто като боб. Може би всички могат да си сготвят боб, но все пак има някои подробности, които ако се спазят резултата е много добър.
И така по време на пости и без пости - постна боб яхния.


Продукти:
-зрял фасул-1 чаша;
-вода 3,5-4 чаши;
-лук-1 глава ситно нарязан;
-морков-ситно нарязан
-чушка-ситно нарязана;
-1-2 чаени лъж. брашно;
-олио;
подправки-червен пипер, бульонче,сол, чубрица, джоджен /гюзум/, босилек, леощян.

Приготвяне:
Приготвям го в тенджера под налягане-бързо и вкусно / добре се сварява/.
Накисвам боба още от предния ден.
Заливам го със студена вода и възварявам.
Изваждам боба, измивам го и със 3,5-4 чаши вода го варя за около 15 мин.
Изчаквам тенджерата да изпусне парата, отварям и слагам лука, моркова, чушката и подправките. Затварям тенджерата и варя за около 10 мин.
Изчаквам тенджерата да изпусне парата, отварям.
В тиган слагам олиото и го загрявам. В загрятото олио слагам брашното да се позапържи и след това червения пипер. Постепенно слагам боба, посолявам.
ВАЖНО-В тенджерата под налягане само варим и веднага местим в друг съд!
В противен случай боба потъмнява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар